Günter Kunert

© Annette Pohnert

Günter Kunert

Günter Kunert was born in 1929 in Berlin and lives in Itzehoe near Hamburg. Recent publications at Hanser include: Als das Leben umsonst war (Poems, 2009), Tröstliche Katastrophen (2013) and Fortgesetztes Vermächtnis (2014).


More books of Günter Kunert

Twisted Affairs

Twisted Affairs

Günter Kunert is the ironic hyperrealist per se. In-cisive, wicked, and invariably extremely funny, his short stories hold a mirror up to humanity – a mirror that won’t always show us what ...

more

Games for Grown-ups

Games for Grown-ups

Günter Kunert's new book is a tragi-comical report on his "German" life. Born into a so-called "mixed marriage" in Berlin, he witnesses the deportation of his Jewish mother's family to the ...

more

Beware: Apocalypses Ahead

Beware: Apocalypses Ahead

“Kunert’s poems are never declamatory or commanding” Marcel
Reich-Ranicki wrote. “They are enquiries formulated by a sceptical contemporary mind; expressions of disquiet, of ...

more

Show all titles of Günter Kunert

Günter Kunert

Awards

2014 Kunstpreis des Landes Schleswig-Holstein

2011 Preis der Frankfurter Anthologie

2009 Ehrenbürgerschaft

2005 Ehrendoktorwürde

1999 Prix Aristeion der Europäischen Union

1996 Hans-Sahl-Preis

1991 Friedr­ich-Hölderl­­in-Literaturp­­reis

1991 Ernst-Robert-Curtius-Preis

1990 Stadtschreiber der Stadt Mainz

1983 Stadtschreiber von Bergen-Enkheim

1979 Georg-Mackensen-Literaturpreis

1962 Heinrich-Mann-Preis

Bibliographie

Im Carl Hanser Verlag erschienen (Auswahl)
1990 Fremd daheim. Gedichte
1991 Die letzten Indianer Europas. Kommentare zum Traum, der Leben heißt
1992 Der Widerspruch vom Sockel. Feststellungen und Widersprüche
1992 Im toten Winkel. Ein Hausbuch
1994 Baum. Stein. Beton. Reisen zwischen Ober- und Unterwelt
1996 Mein Golem. Gedichte
1997 Erwachsenenspiele. Erinnerungen
1999 Nachtvorstellung. Gedichte
2002 So und nicht anders. Ausgewählte und neue Gedichte (EDITION AKZENTE)
2004 Die Botschaft des Hotelzimmers an den Gast. Aufzeichnungen. Herausgegeben von Hubert Wirt
2006 Irrtum ausgeschlossen. Geschichten zwischen gestern und morgen
2008 Auskunft für den Notfall. Herausgegeben von Hubert Wirt
2009 Als das Leben umsonst war. Gedichte
2013 Tröstliche Katastrophen. Aufzeichnungen 1999-2001
2014 Fortgesetztes Vermächtnis. Gedichte. Auswahl und Nachwort von Hubert Witt
2016 Vertrackte Affären. Geschichten. Herausgegeben von Hubert Witt