Botho Strauß

Botho Strauss was born in Naumburg in 1944 and lives in Berlin. His most recent publications by Hanser are Herkunft (2014) and Allein mit allen (A book of ideas, 2014).


More books of Botho Strauß

Oniritti Cave Paintings

Oniritti Cave Paintings

The bright world above, the dark world below: even when walking through the city, there are cave entrances everywhere: on the path to love, to justice or to games. Botho Strauß explores the ...

more

Alone Together

Alone Together

Botho Strauß is one of the most wilful, inventive and influential authors of the German-speaking literary world. Invariably defying convention and shunning the mundane, he has evolved into the ...

more

Origins

Origins

Botho Strauß gives us insights into previously undiscovered aspects of his life. His youth, the landscapes and settings of his childhood, the places where he grew up; memories of formative years ...

more

Show all titles of Botho Strauß

Botho Strauß

Awards

2007 Schiller-Gedächtnis-Preis

2001 Lessing-Preis

1993 Berliner Theaterpreis

1989 Georg-Büchner-Preis

1987 Jean-Paul-Preis

1982 Mülheimer Dramatikerpreis

1981 Literaturpreis der Bayerischen Akademie der Schönen Künste

1978 Villa Massimo-Stipendium

Bibliographie

Im Carl Hanser Verlag erschienen 
1976 Trilogie des Wiedersehens. Theaterstück
1977 Die Widmung. Erzählung
1978 Groß und Klein. Szenen
1979 Die Hypochonder/Bekannte Gesichter, gemischte Gefühle. 2 Theaterstücke.
1980 Rumor. Roman.
1981 Kalldewey, Farce. Theaterstück
1981 Paare Passanten
1983 Der Park. Schauspiel
1984 Der junge Mann. Roman
1985 Diese Erinnerung an einen, der nur einen Tag zu Gast war. Gedicht
1986 Die Fremdenführerin. Schauspiel
1987 Niemand anderes
1988 Besucher. Drei Stücke
1989 Fragmente der Undeutlichkeit
1991 Theaterstücke I
1991 Theaterstücke II
1991 Angelas Kleider. Nachtstück in zwei Teilen
1992 Beginnlosigkeit. Reflexionen
1993 Das Gleichgewicht. Stück in drei Akten.
1994 Wohnen Dämmern Lügen
1996 Ithaka. Schauspiel nach den Heimkehr-Gesängen der Odyssee
1997 Die Fehler des Kopisten
1998 Die Ähnlichen. Moral Interludes. Theaterstück
1998 Jeffers-Akt I und II
1999 Theaterstücke III
2000 Das Partikular
2001 Der Narr und seine Frau heute abend in Pancomedia
2001 Der Aufstand gegen die sekundäre Welt. Bemerkungen zu einer Ästhetik der Anwesenheit
2002 Unerwartete Rückkehr. Theaterstück
2003 Die Nacht mit Alice, als Julia ums Haus schlich
2004 Der Untenstehende auf Zehenspitzen
2005 Die eine und die andere
2005 Schändung
2006 Mikado
2006 Theaterstücke IV. Mit einer Szenographie sämtlicher Stücke (Bd. I bis IV) von Friederike Biron
2007 Die Unbeholfenen. Bewußtseinsnovelle
2009 Wege des Mannes, Stunden der Frau. Vom Aufenthalt
2012 Sie/ Er. Erzählungen
2013 Die Fabeln von der Begegnung
2014 Herkunft
2014 Allein mit allen. Gedankenbuch. Herausgegeben von Sebastian Kleinschmidt
2016 Oniritti Höhlenbilder (ET: 10.10.2016)